Mellerudsmässan till helgen!

För ett tag sedan blev vi inbjudan till Mellerudsmässan av Hörselskadades Förening i Mellerud, de undrade om vi ville vara med och dela monter med dem. Det kändes som en självklarhet att vi skulle vara med på detta. Så imorgon fredag åker jag Anna och Simon till Mellerud för att göra ordning montern. Det blir jag Anna som kommer att stå i montern hela helgen. Så om ni har vägarna förbi eller befinner i Mellerud så får ni gärna kika in. Mässan har öppet lördag och söndag kl. 10.00-16.00 och det kostar 20kr i inträde. Det kan det vara värt.

av

Tips på saker som förbättrar ljudmiljön i förskolan

Fysiska idéer

  • Ljudabsorberande material i tak, på väggar och golv.
  • Specialbord med ljuddämpande bordsskivor.
  • Fönster upp till på inomhusdörrar.
  • Tassar under möbler.
  • Plasttallrikar och plastmuggar.
  • Elektroniskt öra – för att kunna medvetandegöra barnen om ljudnivån.
  • Hörselkåpor att användas i t ex snickarrummet.
  • Avskärma stora lokaler på olika sätt: tyg, skärmar eller sätt upp mellanväggar.
  • Små mattor på golvet.
  • Använd mattor, förslagsvis ”balkongmattor” på metervara som köps in på färghus. Använd dessa mattor i botten på lådor med byggmaterial som ljuddämpare.
  • Dimmer på strömbrytare – dämpat ljus ger tystare och lugnare barn och vuxna.

Pedagogiska idéer

  • Organisera om: smågrupper, ha några barn inne och några ute.
  • Dela in barnen i mindre grupper – barnen väljer själva olika aktiviteter i mindre grupper.
  • Var ute mycket och ha ljudliga leksaker utomhus.
  • ”Spara” spring och höga ljud tills man går ut.
  • KLä på  och av sig ”eftersom” – ej så många barn i hallen samtidigt.
  • Släpp ut barnen i omgångar.
  • Lär barnen stänga dörrar tyst.
  • Ha stängda dörrar till smårum när barn leker, men titta till då och då, gärna genom fönster.
  • Specificera maxantal barn i vissa rum (matte också) gynnar både lek och ljudnivå.
  • Samling i smågrupper.
  • Avslappnande musik vid vila – på låg volym.
  • Tygpåsar till förvaring av leksaker.
  • Vid frukost och lunch har vi buffédukning, som minskar ljudnivån när barn inte behöver sitta och vänta på maten eller dylikt.
  • Ät vid småbord och gärna i mindre lokaler.
  • Flexibelt mellanmål, barnen äter när de är klara med sin lek.
  • Lakani knyte till att ha t ex lego i. När legot används lägger man ut hela lakanet på golvet och när man lekt färdigt samlas lakanet ihop till ett förvaringsknyte.
  • Prata om ljudnivån i personalgruppen och på föräldramöten. Det finns olika toleransnivåer och en diskussion om ämnet kan påverka och förändra.
  • Använd förening AMMOT:s (Artister och Musiker Mot Tinnitus) material ”Huller om buller”.
  • Kompismassage – massagesagor för barn.

Detta är tips som vi fått från en av våra kunder, läs gärna och testa några av tispen i er verksamhet.

av

Kontor – bättre akustik?

Idag är det väldigt populärt med öppna kontorslandskap, tyvärr kan detta medföra att akustiken blir ohållbar. Särskilt när det är kontor där man pratar mycket i telefon som t.ex. Callcenter.

Vad kan man då göra för att få bättre akustik?

Alla lokaler är olika och kräver olika akustikåtgärder, men lite grunder för hur man ska tänka hade jag tänkt dra här. Det som vi tittar på först är hur stor lokalen är, alltså dess längd, bredd och takhöjd. Ju större lokalen är desto längre blir efterklangstiden. Det vill säga ekot i rummet, hur länge ljudet håller sig kvar i rummet.  Lång efterklangstid uppfattas ofta som väldigt jobbig i kontor. Kyrkor är urtypen för lokaler med lång efterklangstid, där brukar det bara vara en person som talar. I fallet med kyrkan är det bra att ljudet når fram till alla i församlingen. Det skulle bli besvärligt att ha kontor i en kyrka om alla ska prata i telefon samtidigt, det skulle bli ett surrande av ljud.

Nog om lokalens utformning, en annan sak är vad det är för material i väggar, tak och golv. Hårdare ytor desto sämre är akustiken. Träväggar är betydligt bättre än betongväggar.

Om man har problem med akustiken i ett kontor så vill man ha detta åtgärdat, för buller och dålig ljudmiljö påverkar de som arbetar negativt. Det finns lite saker att tänka på när man letar efter ljuddämpande produkter, absorbenter.  Det är både tjocklek och mängden absorption som spelar roll i detta fall. Det finns personer som pratar om ljuddämpande gardiner, och visst tyger dämpar ljud men inte alla ljud. Tyger dämpar i de höga frekvenserna, det vill säga ljusa ljuden. Om man enbart förlitar sig till gardiner så blir dämpningen av ljudet ojämnt i lokalen.

Det mänskliga talet ligger från de låga frekvenserna 125Hz upp till de höga frekvenserna ca 8000Hz. Det visar på att för att lyckas med ljuddämpningen i ett kontor bör man dämpa jämnt över alla frekvenser. Dessutom så finns det mängder med datorer som avger sig fläkt ljud som är väldigt lågfrekvent.

Det är ganska vanligt att det finns ett heltäckande undertak i taket, som många kallar för akustiktak. Det kan vara ett bra tak men det kan också vara dåligt för akustiken. Det är här tjockleken på skivorna kommer in, ju tjockare skivor det finns i taket desto bättre dämpar de.  Råkar man ha väldigt tunna skivor och upplever att akustiken är dålig så kan man uppgradera taket till tjockare skivor.

Exempel på ett heltäckande undertak

Exempel på ett heltäckande undertak

I de kontor där det inte finns ett heltäckande undertak kan man montera upp enstaka ljudabsorbenter, det finns mängder med olika varianter av absorbenter på marknaden. Det som vi valt att arbeta med är 50mm tjocka absorbenter för att få till en bra dämpning. Ett ungefärligt antal absorbenter som behövs är 40 % av den totala takytan i rummet. Är rummet väldigt stort så behövs det mer och är det väldigt högt till taket kan det behövas väggabsorbenter.

Exempel på väggabsorbenter i ett kontor

Exempel på väggabsorbenter i ett kontor

Kontorsskärmar

Kontorsskärmar är också ett bra alternativ till att rätta till akustiken och skärma av arbetsplatser. Det finns de som skärmar av arbetsplatser med bokhyllor och de fyller sin funktion som avskärmning men kan tyvärr förvärra akustiken. Detta beror på att bokhyllor är hårda och ljudet studsar mot hårda ytor, det kan bli jobbigt att sitta och prata in i en bokhylla eftersom ljudet studsar tillbaka väldigt snabbt. Problemet med hårda ytor gäller tyvärr också kontorsskärmar som är av hårt material, så som glas och trä. De skärmar som är bra är de som dämpar ljudet, alltså ljudreduktion och inte ljudisolering.

Kontorsskärmar med takabsorbenter

Kontorsskärmar med takabsorbenter från Absoflex

av

Oljud – vad är det?

Igår lyssnade jag på P3 Kultur det handlade om ljud och oljud.  Det var intressant  att höra från en annan synvinkel, dels var det musikproducenten Håkan Lidbo och musikartisten Lisa Nordström från elektrongruppen Midaircondo som var med och diskuterade hur de såg på oljud. Lisa beskriver hur hon förälskar sig i ljud från olika industrimaskiner, samtidigt som hon har en förståelse för de som står hela dagarna i den ljudmiljön, att de kanske inte hör det vackra. Håkan Lidbo anser att det inte finns något oljud utan att det upp till var och att lyssna på alla ljud och inte bara höra. 2009 var Håkan med i projektet ”Oljud Stockholm” det gick ut på att skapa musik av ljud från Stockholmsstad.

beskrivande bild över decibel gränser

Klicka på bilden för att få se den i större format

Vi arbetar inte med att skapa bättre ljud utan med att skapa ljudmiljöer som är lämpade för den aktivitet som man utför i olika lokaler. Håller med om att det ligger i det mentala hur man tolkar ljud, men det som däremot är viktigt är volymen. Örat tar inte hänsyn till om det är en grym rockkonsert som det blir skadat av eller om det är en bullrig industri.  Det är därför som det finns gränser på hur många decibel som vi får vara utsatta för i en viss tid för att inte hörseln ska ta skada.

I videon ovan får man höra hur elektrogruppen Noisebud gjort en låt av alla ljud som uppstår i ett McDonalds kök. Väldigt intressant faktiskt.

av

Resultatet av vår akustikkurs

Vi har under de senaste åren försökt utbilda våra kommuner runt om i landet, genom att bjuda dem till oss på en kostnadsfri kurs i akustik. En av våra deltagande kommuner var stadsdelen Årsta-Enskede-Vantör från Stockholm. Sedan de var här har de tagit tag i alla sina förskolelokaler. De har sett till att förskolorna fått beställa ljudabsorbenter för att få en trevligare ljudmiljö. De har även arbetat med ljus och luft för att få en så bra miljö som möjligt. Efter deras projekt har de gjort en film om vad de åstadkommit, ni ser den här nedan.

av