Oljud – vad är det?

Igår lyssnade jag på P3 Kultur det handlade om ljud och oljud.  Det var intressant  att höra från en annan synvinkel, dels var det musikproducenten Håkan Lidbo och musikartisten Lisa Nordström från elektrongruppen Midaircondo som var med och diskuterade hur de såg på oljud. Lisa beskriver hur hon förälskar sig i ljud från olika industrimaskiner, samtidigt som hon har en förståelse för de som står hela dagarna i den ljudmiljön, att de kanske inte hör det vackra. Håkan Lidbo anser att det inte finns något oljud utan att det upp till var och att lyssna på alla ljud och inte bara höra. 2009 var Håkan med i projektet ”Oljud Stockholm” det gick ut på att skapa musik av ljud från Stockholmsstad.

beskrivande bild över decibel gränser

Klicka på bilden för att få se den i större format

Vi arbetar inte med att skapa bättre ljud utan med att skapa ljudmiljöer som är lämpade för den aktivitet som man utför i olika lokaler. Håller med om att det ligger i det mentala hur man tolkar ljud, men det som däremot är viktigt är volymen. Örat tar inte hänsyn till om det är en grym rockkonsert som det blir skadat av eller om det är en bullrig industri.  Det är därför som det finns gränser på hur många decibel som vi får vara utsatta för i en viss tid för att inte hörseln ska ta skada.

I videon ovan får man höra hur elektrogruppen Noisebud gjort en låt av alla ljud som uppstår i ett McDonalds kök. Väldigt intressant faktiskt.

av
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *