Väggabsorbenter – för att dämpa ljud och buller

Idag finns det mängder med tillverkare av ljudabsorbenter och framförallt väggabsorbenter. Det är roligt att det är fler som förstår att det är nödvändigt med väggabsorbenter och ljudabsorbenter för att få trevlig ljudmiljö. Det är inte roligt att det inte redan från början tänks på akustik när man bygger nytt. Man skulle kunna redan då påverka akustiken och ljudmiljön, men det händer väldigt sällan.

Det som har varit en trend för nybyggnationer av villor är en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök, helst med högt till tak. Öppet ända upp till nock, lägg där till mycket glaspartier och klinker. Resultatet av detta blir väldigt snyggt men oftast med en katastrofal akustik som man inte orkar vara i.

Anslagstavla

En ljuddämpande väggabsorbent som även kan användas som anslagstavla. Passar till de flesta utrymmen som till exempel förskolor och kontor. Som standard monteras de med våra vita byglar men går även att monteras med vita eller svarta plåtprofiler.

Väggabsorbenter i konferensrum

Anslagstavla med vita plåtprofiler i konferensrum

Vit anslagstavla förskola

Gullig vit anslagstavla på en förskola

I dagsläget finns det 22 olika färger att välja som ytskikt till våra Anslagstavlor/tyg väggabsorbenter.

Färgglada väggabsorbenter

Vår anslagstavla i bra färgkombination

Ljuddämpande grön och svart anslagstavla

Ljuddämpande grön och svart anslagstavla

 

Palett

Palett är vår mest sålda absorbent, det beror på att den är mycket prisvärd. Vanligast är att den monteras i tak men går även att ha som väggabsorbent. Skillnaden mellan Palett och Anslagstavlan är ytskiktet. Palett har ett ytskikt av vit glasfiberväv.

 

Väggabsorbent Palett

Lite enklare väggabsorbent – Palett

 

Akustikbild

Skapa en egen väggabsorbent med eget tryck, finare kan det inte bli. Det är inte alltid det passar med enfärgade absorbenter och då finns det möjlighet att trycka eget motiv på väggabsorbenten.

Akustikbild solnedgång

Ljuddämpande väggabsorbent med eget tryck på

Slagtavla

Slagtavlan tog vi fram för att kunna montera väggabsorbenter lågt ner på väggarna i idrottshallar. I efterhand har vi kommit fram till att det är en snygg och tålig väggabsorbent som passar även till andra ändamål än idrottshallar.

Väggabsorbenter - slagtavla

Slagtavlor som en enda stor väggabsorbent

Väggabsorbent - slagtavla

Slagtavla i kombination för att bilda stor väggabsorbent

Väggabsorbenter Salem sporthall

Väggabsorbenter i Salem Sporthall

Sport

Sport ljudabsorbent är precis som den heter lämpad för idrottshallar. Monteras med en mycket slagtålig trådkorg som vi har utsatt för mycket hårda tester. Den klarar det högsta kravet som finns på marknaden i slagtålighet.

Textildraperi

En annan variant på väggabsorbenter är vårt ljuddämpande draperi, som blir en stor absorbent som dämpar effektivt eftersom den oftast kommer ut en bit från väggen.

Ljuddämpande textildraperi

Ljuddämpande textildraperi som en utmärkt väggabsorbent

Väggabsorbent Special

Arkitekten som var ansvarig för ljudabsorbenterna på Tingsrätten i Skövde pusslade ihop tygkombinationer efter egen smak. Till en början trodde vi att det inte alls skulle se bra ut när vi fick alla tygerna, men väl på plats blev det väldigt bra. Konstruktionen är en inbyggd variant i väggen med plåtprofiler.

Gröna väggabsorbenter på tingsrätten

Gröna väggabsorbenter från Tingsrätten i Skövde

Blåa väggabsorbenter tingsrätten

Blåa väggabsorbenter, Tingsrätten i Skövde

Olika tyger på väggabsorbenter

Arkitekten valde bland olika tyger för att lyckas med detta.

av

God ljudmiljö i skolan – klassrum

Det har skett många förändringar inom skolans värld. Undervisningen är mer varierad idag än jämfört med den klassiska katederundervisningen som var förr. Detta gör att klassrum som tidigare var lämplig för en lärare att stå framme vid katedern och undervisa tysta elever, är nu inte lämpliga för den nya sortens undervisning.

Idag förekommer det grupparbeten och elever som arbetar med olika sorters uppgifter allt för att kunna individualisera undervisningen. Därför behövs det annorlunda utformning av klassrummen om det är fler som ska prata samtidigt och kunna koncentrera sig på sina enskilda uppgifter.

Örat är ett av de sinnen som aldrig får vila, det arbetar även när vi sover, vi vaknar snabbt om vi hör något ljud som inte ska vara där. Idag störs däremot örat ut av massa andra ljud, så som ventilationsbuller och datorer som surrar. Det är sällan helt tyst i klassrum och då behöver det inte vara några personer på plats. Därför behöver alla ”maskiner” ses över och se till att de alstrar minimalt med ljud.

När det gäller undervisningen så är talet och hörseln de viktigaste komponenterna för att vi ska kunna lära oss nya saker. Talet måste nå fram till alla elever samtidigt som det inte får leva kvar i rummet för länge för då stör det ut det allra nyaste ljudet. I fall det är så, så beror det på att det är dålig rumsakustik i klassrummet och att efterklangstiden är för lång för att kunna undervisa på ett lämpligt sätt.

Vi vill gärna hjälpa till med att dela med oss av vår kunskap inom detta område, rumsakustik och efterklangstider. Dålig rumsakustik går att åtgärda, det gäller även att minska buller.

Många pratar idag om att de har mattor, gardiner och stoppade möbler, visst dessa dämpar ljud men inte allt. Mattor och dylikt är bra på att dämpa de höga frekvenserna, alla ljusa toner. Det som blir kvar i klassrummet är massa ljud i de låga frekvenserna, basljuden. Detta är inte bra, utan det optimala är att ljudet ska dämpas jämt över alla frekvenserna.

Vad kan man då göra för att åtgärda klassrum med dålig akustik?

Vanlig är att man monterar ett heltäckande undertak, på så vis kan man gömma ventilationsrör och elkabeldragningar samtidigt som akustiken blir bättre. Det man ska se upp med är att det inte blir skivor i taket med dålig absorption. Det som är lite billigare är oftast lite sämre på att dämpa ljud. Ju tjockare undertaksskivorna är desto bättre blir de på att dämpa ljud. Tyvärr finns det fler faktorer som påverkar absorptionen av det befintliga undertaket. Det är bra att man frågar och hör hur de har tänkt sig med akustiken om den blir bra med undertaket.

Ett exempel på ett heltäckande undertak i klassrum

Ett exempel på ett heltäckande undertak i klassrum

Undertak kan kräva en del mer arbete från elektriker till exempel. En billigare och enklare lösning är att montera singelabsorbenter i taket och på väggar om det skulle behövas. Med singelabsorbenter menas att man monterar upp enstaka absorbenter och det blir inte heltäckande som med ett undertak.

Det finns mängder med ljudabsorbenter på marknaden att välja bland och fler blir det. Vi är ju en av tillverkarna på marknaden; www.absoflex.se Vi försöker ha ett komplett sortiment som kan passa för alla typer av lokaler och verksamheter, så som klassrumm till exempel.

Det vi kommit fram till är att det behövs ca 40 procentig takintäckning av absorbenter av tjockleken 50mm. Sedan finns det olika faktorer i klassrummet som gör att det kan behövas mer eller en annan typ absorbent. Faktorer som väldigt högt till tak och hårda byggmaterial, så som betong, kakel och klinker. Dessa faktorer gör att efterklangstiden är extra lång från början innan man börjar åtgärda.

För att få mer exakt vad som krävs brukar vi mäta efterklangstiden i klassrummet för att sedan göra en beräkning av absorbenter som behövs för att få ner efterklangstiden till den önskvärda tiden. Se bilder nedan på ett klassrum som vi åtgärdat med följande diagram över efterklangstiderna.

efterklang klassrum varekilsskolan

 

Till detta klassrum krävdes en tjockare variant av absorbent, allt för att få efterklangstiden jämnare över frekvensområdet.

av

Tåligare ljudabsorbent med Sonett från Absoflex

Sonett är en standard absorbent som monteras med en vit trådkorg. Trådkorgen gör att det inte är lika lätt att förstöra eller dra ner absorbenten. Vanligtvis monterar vi denna ljudabsorbent i korridorer, där det kan finnas ett behov en tåligare ljudabsorbent.

Med trådkorgen ger det möjlighet till lite anorlunda montage, så som komplettering till redan befintligt bärverkstak och nedpendlat i lokaler med väldigt hög takhöjd.

Sonett ljudabsorbent i tak

Sonett ljudabsorbent monterad i en matsal

Sonett ljudabsorbent i korridor

Sonett ljudabsorbent monterad i en korridor på en skola.

Sonett ljudabsorbent i ett valv

Lösning för att montera ljudabsorbenter i valv.

Sonett nedpendlad ljudabsorbent

Sonett nedpendlad i större lokal för att få bätte akustik

Sonett nedpendlad ljudabsorbent

Sonett nedpendlad sett ovanifrån.

Sonett nedpendlad ljudabsorbent

Sonett finns i två storlekar: 1200x600x50mm och 1200x1000x50mm

sonett absorptionsfaktor

Sonett absorptionsfaktor

Intresserad av att veta mer om denna ljudabsorbent? Gå gärna in på denna länk:

https://absoflex.se/sonett.htm

av