God ljudmiljö i skolan – klassrum

Det har skett många förändringar inom skolans värld. Undervisningen är mer varierad idag än jämfört med den klassiska katederundervisningen som var förr. Detta gör att klassrum som tidigare var lämplig för en lärare att stå framme vid katedern och undervisa tysta elever, är nu inte lämpliga för den nya sortens undervisning.

Idag förekommer det grupparbeten och elever som arbetar med olika sorters uppgifter allt för att kunna individualisera undervisningen. Därför behövs det annorlunda utformning av klassrummen om det är fler som ska prata samtidigt och kunna koncentrera sig på sina enskilda uppgifter.

Örat är ett av de sinnen som aldrig får vila, det arbetar även när vi sover, vi vaknar snabbt om vi hör något ljud som inte ska vara där. Idag störs däremot örat ut av massa andra ljud, så som ventilationsbuller och datorer som surrar. Det är sällan helt tyst i klassrum och då behöver det inte vara några personer på plats. Därför behöver alla ”maskiner” ses över och se till att de alstrar minimalt med ljud.

När det gäller undervisningen så är talet och hörseln de viktigaste komponenterna för att vi ska kunna lära oss nya saker. Talet måste nå fram till alla elever samtidigt som det inte får leva kvar i rummet för länge för då stör det ut det allra nyaste ljudet. I fall det är så, så beror det på att det är dålig rumsakustik i klassrummet och att efterklangstiden är för lång för att kunna undervisa på ett lämpligt sätt.

Vi vill gärna hjälpa till med att dela med oss av vår kunskap inom detta område, rumsakustik och efterklangstider. Dålig rumsakustik går att åtgärda, det gäller även att minska buller.

Många pratar idag om att de har mattor, gardiner och stoppade möbler, visst dessa dämpar ljud men inte allt. Mattor och dylikt är bra på att dämpa de höga frekvenserna, alla ljusa toner. Det som blir kvar i klassrummet är massa ljud i de låga frekvenserna, basljuden. Detta är inte bra, utan det optimala är att ljudet ska dämpas jämt över alla frekvenserna.

Vad kan man då göra för att åtgärda klassrum med dålig akustik?

Vanlig är att man monterar ett heltäckande undertak, på så vis kan man gömma ventilationsrör och elkabeldragningar samtidigt som akustiken blir bättre. Det man ska se upp med är att det inte blir skivor i taket med dålig absorption. Det som är lite billigare är oftast lite sämre på att dämpa ljud. Ju tjockare undertaksskivorna är desto bättre blir de på att dämpa ljud. Tyvärr finns det fler faktorer som påverkar absorptionen av det befintliga undertaket. Det är bra att man frågar och hör hur de har tänkt sig med akustiken om den blir bra med undertaket.

Ett exempel på ett heltäckande undertak i klassrum

Ett exempel på ett heltäckande undertak i klassrum

Undertak kan kräva en del mer arbete från elektriker till exempel. En billigare och enklare lösning är att montera singelabsorbenter i taket och på väggar om det skulle behövas. Med singelabsorbenter menas att man monterar upp enstaka absorbenter och det blir inte heltäckande som med ett undertak.

Det finns mängder med ljudabsorbenter på marknaden att välja bland och fler blir det. Vi är ju en av tillverkarna på marknaden; www.absoflex.se Vi försöker ha ett komplett sortiment som kan passa för alla typer av lokaler och verksamheter, så som klassrumm till exempel.

Det vi kommit fram till är att det behövs ca 40 procentig takintäckning av absorbenter av tjockleken 50mm. Sedan finns det olika faktorer i klassrummet som gör att det kan behövas mer eller en annan typ absorbent. Faktorer som väldigt högt till tak och hårda byggmaterial, så som betong, kakel och klinker. Dessa faktorer gör att efterklangstiden är extra lång från början innan man börjar åtgärda.

För att få mer exakt vad som krävs brukar vi mäta efterklangstiden i klassrummet för att sedan göra en beräkning av absorbenter som behövs för att få ner efterklangstiden till den önskvärda tiden. Se bilder nedan på ett klassrum som vi åtgärdat med följande diagram över efterklangstiderna.

efterklang klassrum varekilsskolan

 

Till detta klassrum krävdes en tjockare variant av absorbent, allt för att få efterklangstiden jämnare över frekvensområdet.

av
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *