Störande grannar i trapphuset – hjälp med bullerdämpning

Det finns många som bor i lägenhet och alla delar samma trappuppgång, mycket spring, dörrar öppnas och stängs – störande ljud. Oftast hörs allt in i lägenheten av det som händer i trapphuset. Det finns olika sätt att göra för att minska bullret in i lägenheterna. Dels finns det dyra decibeldörrar att införskaffa, detta brukar inte fastighetsägarna vilja göra. Annars har det hänt att det limmas upp tunna undertaksskivor, dessa ger inte så bra effekt som önskas plus att de förstör taken när de ska monteras ner.

Vi på Absoflex har ett prisvärt koncept som ger bra effekt när det gäller bullerdämpning. Vi har några utvalda produkter som passar väldigt bra till att bullerdämpa i trapphus.

Upplevelsen att gå in i ett väldämpat trapphus känns väldigt ovanligt de första gångerna. Våra kroppar och hjärnor har på något sätt ställt in sig på, och förväntar sig en viss akustik när man kliver in i ett trapphus. Därför blir effekten än mer påtaglig när trapphuset visar sig vara bullerdämpat.

Många boende störs av oljud som kommer från trapphuset. Hundar som skäller, skiftarbetare med annan dygnsrytm och förfriskade grannar fram på lördagskvällen kan bli outhärdligt i ett dåligt ljuddämpat trapphus. Mycket av dessa störningar försvinner om man tillför absorberande material.

Nedan är ett bildspel över hur det kan se ut med ljudabsorbenter i trapphus.

[cincopa AkMAyXqYDcUx]

I tidigare inlägg finns det förklarat vad efterklangstid är, läs gärna det. Vi använder oss av att mäta efterklangstiden i trapphus för att veta hur det är innan montage och sedan följer vi upp med att mäta efter montage.

Efterklangstid i trapphus

Diagram hur det blev i ett trapphus som vi monterat absorbenter.

Diagrammet ovan visar hur efterklangstiden var innan (blå linje), sedan gjorde en teoretisk beräkning hur det skulle bli om man monterade de rekommenderade ljudabsorbenterna (lila linje). Efter montage har det sedan mätts efterklangstids på hur det blev i verkligheten (gul linje).

Skillnaden mellan Absoflex produkter och andra är främst att det är av ett tjockare material. Standardskivan är 50mm tjock och tillverkad av stenull. Det enkla montaget med byglar gör även det betydligt smidigare att montera än många andra lösningar. Eftersom skivorna inte monteras som ett heltäckande tak utan istället styckvis. Finns möjlighet att placera ljudabsorbenterna vid sidan om befintliga armaturer, vilket spar in eventuella utgifter för att flytta belysning och motsvarande.

Simon har gjort en liten video på hur det kan låta i ett odämpat trapphus och sedan hur det låter i ett väldämpat trapphus. Kika gärna på den här nedan:

För mer information så finns det en avdelning på vår hemsida som enbart är för trapphus och ljuddämpning: trapphus.se för mer information om följande produkter som visats i detta inlägg klicka på länkarna nedan:

Absoflex Palett

Absoflex Palett Bas

Absoflex Corner

av

Efterklangstid – Vad är det egentligen?

Vi som arbetar dagligen med att förbättra akustik, vet precis vad alla termer betyder. Vilket inte är lätt för alla att veta, vi blir lätt lite hemmablinda i det vi gör.

Efterklangstid är en term som vi arbetar väldigt mycket med, det är ett mått på hur akustiken är i ett rum eller lokal. Den talar om hur lång tid ljudet hänger kvar i rummet efter det att man stängt av en ljudkälla. Till exempel när man smäller en ballong, hur länge smällen ligger kvar i rummet – det är efterklangstid.

Örat arbetar ihop med hjärnan och dessa tillsammans sållar bort så kallat gammalt ljud, detta gör att vi enbart uppfattar det nyaste ljudet hela tiden. När en lärare står och pratar inför sin klass så hör vi bara det som hon /han säger för tillfället, trots att det studsar runt massor med gammalt ljud. Vistas man i ett rum där det tar väldigt lång tid för ljudet att tystna så blir det jobbigt för hjärnan att hela tiden bearbeta detta. Det blir svårare att koncentrera sig och tröttheten kommer snabbare.

Vi är ofta ute och gör ljudmätningar, det vi mäter då är efterklangstiden. Det vi gör är att vi har ett instrument som mäter efterklangstid och vi har en startpistol. Vi skjuter ett skott med startpistolen, sedan mäter instrumentet efterklangstiden. Den mäter snabbt hur lång tid det tar för ljudet att sjunka 60dB. På så vis får vi fram ett resultat som talar om vilken efterklangstid det är för varje frekvens mellan 63Hz till 8000Hz. Det frekvenser som det finns krav enligt den Svenska Standarden är från 125Hz till 4000Hz, så det är dessa frekvenser man arbetar med.

Simon mäter efterklangstid i ett klassrum

Simon mäter efterklangstid i ett klassrum

Bilden ovan är på när Simon mäter efterklangstid på ett gymnasium. Denna gång testar han att smälla med en pappgodispåse.  Det behöver inte alltid vara med en startpistol, det ser inte alltid så bra ut med en revolver som det ser ut som .

Diagram på hur vi arbetar med efterklangstidPå bilden visar ett diagram som vi lämnar över till kund, där det röda strecket är vad ljudmätningen visade, det gröna strecket är vilket krav den Svenska Standarden ställer på en sådan lokal, i detta fall ett klassrum, till slut visar det blåa strecket på beräknad efterklangstid ifall man monterar de absorbenter som vi rekommenderar. Ifall vi monterar upp absorbenter så brukar vi även åka i efterhand och göra en ny ljudmätning för att säkerställa att vi håller det vi lovar.

av

Ringsignalen för ungdomar som inte vuxna hör.

Det var under Mellerudsmässan som jag fick berättat för mig att ungdomar i skolan använder sig av en ringsignal som är så högfrekvent att lärarna inte hör ringsignalen. Det gör att de kan ha på mobilen utan att lärarna förstår att det kommer sms eller att det ringer. Tjejen som berättade om detta på mässan berättade att de även använder ringsignalen för att störa kompisarna. Den ringsignal som hon hade kunde jag fortfarande höra men inte hennes mamma eller läraren som jag stod med. Ringsignalen var väldigt enformig och tjöt väldigt jobbigt, fick lätt ont i öronen av det ljudet. Kan tänka mig att det är värre för de som är yngre med bättre hörsel när det gäller de  högfrekventa ljuden.

Följ denna länk för att testa din egen hörsel när det gäller de högfrekventa ljuden:

http://www.freemosquitoringtones.org/

av

Reflektioner från Mellerudsmässan

Helgen som var, stod vi med Hörselskadades förening i Mellerud på mässan i Mellerud. De hade som målsättning att informera kring hörselskador och tipsa om vad man kunde göra för att förbättra sin situation om man är hörselskadad.

Vi blev inbjudna av deras ordförande Inger Andersson, som ville att vi skulle visa vad vi arbetade med, samt att bidra till ett tyst, dämpat hörn med våra produkter. Den mässhallen som vi stod i var inte så stor och akustiken var okej. Men när det blir väldigt många personer i en lokal som pratar, då blir ljudnivån hög ändå. I vårt lilla dämpade hörn kändes det mycket tystare och lugnare, där kunde man ställa sig för att prata med andra hörselskadade för att de skulle kunna höra vad man sa.

Resultatet av helgen tycker jag är positivt, jag har fått lära mig mycket mer kring hörselskadade och fått även lära ut vad man kan göra med akustiken i ett rum för att få en bättre ljudmiljö. Fick prata med människor från olika yrkeskategorier där det behövdes dämpas ljud. Förhoppningsvis får vi komma på besök för att hjälpa till med akustikåtgärder.

Jag vill bara uppmana alla som har tinnitus eller någon hörselskada att kontakta hörselskadades förening, de är verkligen kanon med att hjälpa och stödja människor.

av