Efterklangstid – Vad är det egentligen?

Vi som arbetar dagligen med att förbättra akustik, vet precis vad alla termer betyder. Vilket inte är lätt för alla att veta, vi blir lätt lite hemmablinda i det vi gör.

Efterklangstid är en term som vi arbetar väldigt mycket med, det är ett mått på hur akustiken är i ett rum eller lokal. Den talar om hur lång tid ljudet hänger kvar i rummet efter det att man stängt av en ljudkälla. Till exempel när man smäller en ballong, hur länge smällen ligger kvar i rummet – det är efterklangstid.

Örat arbetar ihop med hjärnan och dessa tillsammans sållar bort så kallat gammalt ljud, detta gör att vi enbart uppfattar det nyaste ljudet hela tiden. När en lärare står och pratar inför sin klass så hör vi bara det som hon /han säger för tillfället, trots att det studsar runt massor med gammalt ljud. Vistas man i ett rum där det tar väldigt lång tid för ljudet att tystna så blir det jobbigt för hjärnan att hela tiden bearbeta detta. Det blir svårare att koncentrera sig och tröttheten kommer snabbare.

Vi är ofta ute och gör ljudmätningar, det vi mäter då är efterklangstiden. Det vi gör är att vi har ett instrument som mäter efterklangstid och vi har en startpistol. Vi skjuter ett skott med startpistolen, sedan mäter instrumentet efterklangstiden. Den mäter snabbt hur lång tid det tar för ljudet att sjunka 60dB. På så vis får vi fram ett resultat som talar om vilken efterklangstid det är för varje frekvens mellan 63Hz till 8000Hz. Det frekvenser som det finns krav enligt den Svenska Standarden är från 125Hz till 4000Hz, så det är dessa frekvenser man arbetar med.

Simon mäter efterklangstid i ett klassrum

Simon mäter efterklangstid i ett klassrum

Bilden ovan är på när Simon mäter efterklangstid på ett gymnasium. Denna gång testar han att smälla med en pappgodispåse.  Det behöver inte alltid vara med en startpistol, det ser inte alltid så bra ut med en revolver som det ser ut som .

Diagram på hur vi arbetar med efterklangstidPå bilden visar ett diagram som vi lämnar över till kund, där det röda strecket är vad ljudmätningen visade, det gröna strecket är vilket krav den Svenska Standarden ställer på en sådan lokal, i detta fall ett klassrum, till slut visar det blåa strecket på beräknad efterklangstid ifall man monterar de absorbenter som vi rekommenderar. Ifall vi monterar upp absorbenter så brukar vi även åka i efterhand och göra en ny ljudmätning för att säkerställa att vi håller det vi lovar.

av