Ljudnivån i skolmatsalar

Det finns mycket bra information att få tag på via nätet idag. Det senaste vi kommit över är ett projekt som webbplatsen Folkhälsoguiden gjort för några år sedan. (Folkhälsoguiden är en webbplats för hälsofrågor i Stockholmslän.) Projektet kallas för ”Buller i skolmatsalar”.

De har gjort mätningar av ljudnivåer i skolmatsalar, dessa mätningar har visats att i de flesta skolor ligger ljudnivåerna inom området 70-80 dBA. Kort sagt om dessa ljudnivåer är att det är svårt för elever och lärare att göra sig hörd och höra samtal.  Projektets webbplats finner ni här: ”Buller i skolmatsalar”

Det har sammanställt deras projekt med en folder som går att ladda ner som pdf på deras hemsida. ”Buller i skolmatsalar”

De har gjort en lista över åtgärder man kan göra för att sänka ljudnivåerna i skolmatsalar.

  • Högklassiga ljudabsorbenter i taket. Även den övre delen av väggarna bör förses med väggabsorbenter.

Palett takabsorbent i skolmatsalPå bilden ovan har vi monterat vår Produkt Palett som har absorptionsklass A i en skolmatsal. Det finns väldigt många som tillverkar och säljer ljudabsorbenter idag, så man bör ta reda på hur bra ljudabsorbenten är innan man köper något.

  • Antalet elever i matsalen bör sänkas ordentligt för att ljudnivån ska påverkas.
  • Dela in matsalen i mindre rum med hjälp av bullerabsorberande skärmar.

Avskärmning diskinlämning skolmatsalLjudabsorberande skärmar i skolmatsalDet finns skärmar som är goda ljudabsorbenter som är bra för skolmatsalar. Ovan ser ni vår skärmar från Absoflex.

  • Det finns fler tips i deras folder som ni gärna får läsa, länken finns i början på listan

av
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *