Grannfejden på TV3 ”ljudisolerar”

Upptäckte i morse att både jag och Bengt hade tittat på Grannfejden igår på TV3. Vi var lika upprörda båda två, Aschberg går in med pondus och säger att han skapar en bättre ljudmiljö. Detta ska han ha lyckats med tack vare 3st ljudabsorbenter i storleken ca 600x600mm.

Först och främst är det inte det lättaste att ljudisolera så att man inte stör en granne. Problemet ligger i byggnaden och inte inredningen, allt beror på vad det är för väggar, tak och golv i huset.

Ljud är fascinerande på så sätt att det tar sig igenom det mesta, och det gäller framförallt basljuden, de tar sig fram som en dimma. Finns det minsta lilla hål i en vägg så tar det sig igenom, vanligt är att man till exempel drar elen rakt igenom väggen och då är ljudisoleringen genast sämre.

Det är inte lätt för alla att förstå allt om ljud, ljuddämpning, ljudabsorption och ljudreduktion. Innan jag började jobba med det hade jag ingen aning om att det var så stort och att det kan vara svårt att lösa ljudproblem.

Åter till Grannfejden, med en fin liten reklamplats kom våra kollegor Offecct med sina ljudabsorbenter med och fick fantastisk reklam, vilket är kul för dem och det kostade säkert också. Men jag började kolla upp om jag kunde få fram någon information om deras ljudabsorbenter och hur bra ljudabsorption det är.

Det jag fann var att de hade mätt en konferenslokal före montage och efter montage, precis så som vi arbetar. Det handlade om efterklangstiden i rummet, den var verkligen inte rolig i det konferensrummet innan. Offecct har gjort det jättebra och sänkt efterklangstiden rejält. Däremot tycker jag att det var väldigt många ljudabsorbenter som krävdes för att få en bra ljudmiljö. De monterade upp 81st ljudabsorbenter i storleken 600x600mm, det motsvarar ca 30kvm.

Med våra produkter har vi kommit fram till att det skulle behövas ungefär 40% av den totala ytan. Detta konferensrum var väldigt hårt innan, men jag tog mig friheten och beräknade vad som skulle krävas av vårt sortiment för att få en bra ljudmiljö.

Jag kom fram till att det skulle behövas 10st Palett Bas 1200x1000x100mm och 2st Corner 1200x600x50mm. Det blev då 54% av ytan som skulle krävas för att få det bra, samt ett val av lite tjockare ljudabsorbenter.

Efterklangstid konferensrumSå här skulle det se ut om vi monterade in våra produkter som jag skulle rekommenderat. Den röda är efterklangstiden innan åtgärd och den gröna visar vad som är standard för konferensrum att klara när det gäller efterklangstider. Den sista blå är då beräknat vad det skulle bli efter montage av Absoflex produkterna.

Kostnaden för de produkter som vi rekommenderade blir totalt 9 200kr exkl. moms och frakt. Samtidigt hittade jag en webbshop med priser på Offeccts ljudabsorbenter och 81st skulle kosta över 80 000kr exkl moms och frakt.

Vad jag vill säga är att det gäller att kolla upp vad ljudabsorbenterna verkligen ljudabsorberar och sedan priset i förhållande till effekten man köper. Be alltid om så mycket information som möjligt om produkten innan ni köper.

av
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *