Vad har hänt inom akustik, buller och ljud under 2010?

Fick idag ett nyhetsbrev från Lunds Universitet, avdelningen Ljudmiljö centrum. Det är intressant att se vad som skett det senaste året inom branschen.

Det som berört oss mest är Befria Samtalet, som Hörselskadades Riksförbund (http://hrf.se) har varit ansvariga för, även tillsammans med några av våra kollegor. Mer om det projektet finns att hitta på hemsidan över detta: www.befriasamtalet.se Vi var bara med på en liten mässa i Mellerud med Hörselskadades förening lokalt. Det är bra att det finns projekt som tar upp akustik, buller och allt annat som berör området.

Det har tagits fram en rapport för Befria Samtalet och lite som de har kommit fram till är:

•Varannan arbetstagare har problem med ljudmiljön på jobbet. Hela 44 procent har svårt att höra vad andra säger.
•Två av tre lärare/förskollärare tycker att ljudmiljön är ett problem varje dag/varje vecka. Över hälften har ofta/ibland svårt att höra eleverna i klassrummet.
•57 procent av dem som jobbar i kontorslandskap tycker att ljudmiljön är störande.
•Halva befolkningen har svårt att höra på caféer/restauranger. 47 procent undviker caféer/restauranger där de vet att ljudmiljön är dålig och ungefär en tredjedel har lämnat ställen på grund av dålig ljudmiljö.

Det är på grund av sådan här fakta som vill vi hjälpa så många som möjligt. Det är svårt att nå ut till alla men vi försöker så gott vi kan med att förbättra akustiken för de som behöver det.

Österrikiska forskare ser samband mellan mobilanvändning och tinnitus
En Österrikisk forskargrupp menar sig upptäckt samband mellan tinnitus och att orsaken till sambanden ligger i att det i hörselgången absorberas mikrovågsenergi alstrad av mobilen. Resultaten tyder på att en genomsnittlig användning på mellan 7 och 10 minuter om dagen kan ge hela 71% procents ökad risk för tinnitus. Studien som genomfördes vid institutet för miljömedicin i Wien finns publicerad i ”Occupational & Environmental Medicine” i juli 2010.  Läs mer här…

Läs gärna mer om vad Lunds Universitet har i sin sammanfattning. Ljudmiljö centrum

Kikade även vidare kring en duktig britt:  Julian Treasure. Han är en duktig ljudkonsult och expert,  som även varit med på Skavlan, det var i oktober. En viktig synpunkt som han framförde då var alla dagens musikspelare som används av barn och ungdomar. Hörlurar som stoppas rätt in i öronen och spelas med högvolym som motsvarar 100decibel ungefär. Detta är skadligt och när väl örat är skadat så kan man inte få tillbaka den hörsel man förlorat. Julian Treasure uppmanar alla föräldrar att pratat om detta med sina barn.

av
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *