Ljuddämpande tyg

2017: UPPDATERAT INLÄGG! Vi säljer numera ljuddämpande tyg under varumärket Acqwool som ni även kan se nedan.

Ljuddämpande gardintygerRöda ljuddämpande gardiner utmed väggLjuddämpande gardiner i ull i kontorsmiljö

Vi får många frågor om vi säljer tyger som är ljuddämpande. Tyvärr gör vi inte det, inte heller gardiner som är ljuddämpande. Vi har en produkt som är ett ljuddämpande textildraperi, men det är inte alls som bara ett tyg eller en gardin.

Det är ett tyg som är både tåligt och bra för ljuddämpning, men inte ensamt som tyg, utan det är slutprodukten som gör att det blir ljuddämpande. Vårt tyg som vi utgår ifrån är ett dubbeltyg med 5st fack som är vävda vid tillverkningen av tyget. I dessa fack stoppar vi 25mm tjock mineralullsskiva för att få ljuddämpning.

Slutprodukten blir ganska stel på grund av mineralullsskivorna, men eftersom det är fack kan man vika ihop det likt en minivikvägg.

Nedan finner ni en skiss och en bild på vårt ljuddämpande textildraperi, kanske lättare att förstå hur det fungerar.

Ljuddämpande textildraperi

Ljuddämpande tyger

För att återgå till ljuddämpande tyger, så klart att det finns tyger som dämpar ljud, det gör alla tyger. Däremot kan man inte få en fullgod ljudabsorbent med enbart tyg eller gardin. Gardiner och tyger är bäst på att dämpa höga frekvenser runt 1000Hz upp till 4000Hz.

För att man ska skapa en riktig mysig ljudmiljö bör man dämpa jämnt över hela frekvensbandet. Det vi mäter på idag inom rumsakustiken är frekvenserna 125-4000Hz. I vissa fall skulle man behöva kika på 63Hz, men det är svårt.

Funderar du på att köpa gardiner och tyger för att få bättre ljudnivå hemma?

– Tänk på att, ju tyngre och tjockare tyger är desto bättre är det på att dämpa ljud.

Bor man i ett hus med mycket hårda byggmaterial som betong, kakel och klinker så behövs det bättre ljudabsorbenter än bara tyger och gardiner. Detta beror på att efterklangstiden är oftast väldigt lång i dessa hus samt att det inte finns så mycket som dämpar ljud.

 

av