Angående ljudnivåmätare inom förskolansvärld

Under senaste veckan har Simon gått in lite djupare på det här med ljudnivåmätare i förskolor. Vi arbetar inget med ljudnivåmätare utan vi arbetar med rumsakustiken och efterklansgtiden i förskolelokaler. Vi har varit kontakt med en kommun som har använts sig av en så kallad dosimeter. Det är en ljudnivåmätare som antingen personalen eller barnen har på sig för att mäta ljudnivån som de utsätts för. Denna kommun har i samarbete med en arbetsmiljöingenjör mätt ljudnivån med hjälp av dosimeter på lärarna. Det som de kom fram till var att ljudnivån var för hög och de har sedan tagit fram specialhörselskydd till lärarna som ska ta bort ljud över 75dBA.

Men barnen?

De löser problemet för lärarna men barnen utsätts för samma ljudnivå och är inte skyddade. Detta kan ju tyvärr sluta med att lärarna kan skrika högre på barnen samtidigt som deras hörselskydd räddar deras hörsel men inte barnens. Mycket märkligt tycker vi att man löser det på detta sätt, för det är inte lösning av problemet. Det man gör är att man ser till att klara det som arbetsmiljöverket ställer som krav och det täcker inte in barnens situation.

Gula hörselskydd

Hörselskydd till lärare?

 

En anledning till att det krävs ljudnivåmätningar är att barngrupperna blir större vilket resulterar i högre ljudnivåer. Klart att det är jobbigt att gå en hel dag i oljud, men man måste se till både lärarna och barnen. Mindre barngrupper ger säkert mer positiva effekter än sänkt ljudnivå, alla skulle må bra av det.

Klassrum med elever

Mindre barngrupper vore bra för alla.

Negativa effekter av hög ljudnivå

De negativa effekter som man kan råka ut för när man utsätt för höga ljudnivåer är bland annat tinnitus, hörselnedsättning, trötthet, sömnstörning och en ökad stress.

Arbetsmiljöverket har som krav att man inte ska utsättas för ljudnivåer på 85dBA under mer än 8 timmar, detta gäller alltså arbetslivet och inte barnen i förskolan. Däremot rekommenderar miljönämnden att barn inte ska utsättas för 75dBA under mer än 8 timmar. Detta beror nog på att barn är känsligare än vad vuxna är mot höga ljudnivåer. Hörsel blir sämre ju äldre man blir och som nyfödd har man den bästa hörseln.

Det finns en hel del mindre åtgärder man kan göra för att påverka till en bättre ljudmiljö för både lärare och barn, gå gärna in och läs mer på följande sida:

Tips för skolor

av
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *